6 Şubat 2014 Perşembe

PABLO PICASSO




Pablo Picasso, tam adı ile Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso, İspanyol ressam ve heykeltıraştır. 20. yüzyıl sanatının en iyi bilinen isimlerindendir. Georges Braque ile birlikte kübizm akımının temelini atmıştır.



HAYATI



Doğum Tarihi : 25 Ekim 1881  -  Ölüm Tarihi : 1973
Picasso'nun yaşam öyküsü aslında o doğmadan çok önce başlar. Picasso'nun babası Don Jose Ruiz Blasco orta karar bir ressamdı. Blasco ailesinin geçmişi 1541'e dek uzanıyor. Picasso'nun ataları kuşaklar boyunca sanata düşkün, sanat konularından ciddi, yürekli ve açık görüşlü olmuşlardır.Picasso doğduğu gün ölümle burun buruna gelmiştir. Ebesi çocuğun öldüğü kanısına varıp tüm özenini annesine yöneltmiştir. Yetkin bir doktor olan amcası Don Salvador'un soğukkanlılığı Picasso'yu ölmekten son anda kurtardı. Don Salvador'un uyguladığı etkili yöntemle geleceğin dahi sanatçısı küçük Pablo'yu yaşama döndürdü.Yüzüne biraz puro dumanı üflenen bebek hemen ağlamaya başladı. Tarih, 25 Ekim 1881. 
Picasso yaşamının ilk on yılını doğduğu kasabada Malaga'da geçirdi.Ailesine zengin denemezdi. Babası kasaba müzesinin müdürüydü. Ayrıca resim öğretmenliği yapıyordu. İki yakalarının bir araya gelmesi çoğu zaman çok güç oluyordu. İspanya'nın kuzeyinden daha iyi ücretle yeni bir iş önerisi aldığında sevinerek kabul etti.
Picasso okulda sayıların biçimleriyle ilgilenir, onları defterine geçirir, ama onlarla oluşturulan aritmetik problemlerle hiç mi hiç ilgilenmezdi. Okulda defterlerini çizimlerle doldururdu.
Başlangıçta babasını örnek alıyordu ama 13 yaşına geldiğinde ona çoktan yetişmişti. Picasso babasının isteği üzerine bir resimdeki güvercinin ayaklarını tamamlamıştı.Bunu o denli başarıyla yapmıştı, güvercinler o denli gerçekçi olmuştu ki babası gereçlerini oğluna vererek onun artık olgun bir sanatçı olduğunu kabul etmişti. Babası fırçasıyla boyalarını eline tutuşturdu ve bir daha hiç resim yapmadı.Picasso, Barselona'daki sanat okulunun giriş sınavlarında da benzer bir başarı gösterdi. Ayrıca bir aylık bir ödevi bir günde tamamladı. O bir harika çocuktu. Doğru dürüst eğitim görmemişti ama, daha 14 yaşında tanınmış bir sanat okuluna kabul edilmeyi başarmıştı.


Picasso çıraklık döneminin sona ermesinden çok önce Barselona'nın en tanınmış ressamları arasına girmişti. Picasso olgunluk aşamasına akademik bir eğitimden geçerek erişmişti.Daha on altı yaşına geldiğinde öğrenilecek ne varsa hepsini öğrenmişti.Artık Picasso kendi özgün biçimini arıyordu.Özgün bir sanatçı olarak kimliğini ilk kez vurgulayan Mavi ve Pembe Dönemleri olmuştur. 

KÜBİZM

1907'den 1914'e kadar kübist olarak adlandırılan tarzda tablolar yapar. Kübist tabloların genel özelliği, geometri ve geometrik şekillerin kullanılmasıdır. Resmedilen nesneler geometrik formlar oluşturacak şekilde basitleştirilmiş yahut geometrik şekillere bölünmüştür. Picasso, şekilleri yanal yüzeylerine bölüştürüp her birini iki boyutlu yüzeyde göstermeye çalışır. Yine bu nedenden portrelerindeki insanların hem profili hem de önden görünüşü görülmektedir.
Picasso tanınan en üretken sanatçıdır. Guiness Rekorlar Kitabı'na göre, 13,500 resim, 100,000 baskı, 34,000 kitap resmi, ve 300 heykel ve birçok seramik ve çizim üretmiştir. 1973'de eserlerinin toplam değerinin 750 milyon dolar olabileceği tahmin edilmiştir.

 




PICASSO’DAN SÖZLER


·                    Küçük bir çocukken annem bana şöyle demişti: "Eğer asker olursan general olacaksın, rahip olursan Papalığa yükseleceksin." Ama ben ressam oldum ve Picasso olarak kaldım.
·                    Sanat, gerçekleri tanımamıza yardımcı olan bir yalandır.
·                    Her çocuk bir sanatçıdır, sorun büyüdüğümüzde nasıl sanatçı kalabileceğimizdir.
·                    Çalıştığımda rahatlıyor ve dinleniyorum. Beni asıl yoran, hiçbir şey yapmamak ya da gelen misafirleri ağırlamak oluyor...
·                    Sanat,ruhlarımızdan günlük hayatın tozunu alıp götürüverir.
·                    'Genç olmak' insanın uzun zamanını alır.
·                    Her zaman, yapamayacağım şeyler üzerinde çalışıyorum ki nasıl yapabileceğimi öğreneyim.
·                    Esinlenme diye bir kavramın varlığı kesin; önemli olan insanı çalışırken yakalaması.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder